Nabídka receptů pro čisté dny

 

Pohanková kaše s mandlemi a ovocem

Do hrnce s 50 g propláchnuté lámané pohanky nalijeme 125 ml vody a dáme vařit. Vaříme 15–20 minut (nejdříve na vyšší teplotu a pak ji snížíme) a občas promícháme. Těsně před koncem přidáme do kaše 5 g nasekaných mandlí, 10 g rozinek nebo 50 g ovoce a osladíme 3 kapkami čekankového sirupu a ozdobíme ovocem.

Polévka z červené čočky

Na oleji restujeme plátky opláchnuté papriky (150 g) a nahrubo nakrájenou malou cibuli. Přidáme červenou čočku (150 g), osolíme, opepříme a zalijeme vodou asi 3 cm nad ingredience. Za stálého míchání vaříme 20–30 min. do změknutí čočky, pak případně ještě doplníme vodou, 2–3 min. povaříme a umixujeme do hladké krémové konzistence. Polévku můžeme ještě dochutit solí a pepřem a nakonec ji ozdobíme nasekanou petrželkou.

Houbové rizoto se špenátem

½ šálku pórku nakrájeného na kolečka orestujeme na slunečnicovém oleji, přidáme 25 g rýže basmati a necháme ji zesklovatět. Zalijeme 200 ml zeleninového vývaru a dusíme do měkka. Asi v polovině dušení přidáme 75 g nakrájených žampionů. Nakonec vmícháme 30 g tofu nakrájeného na kostičky, za stálého míchání povaříme a úplně nakonec přidáme hrst baby špenátu. Podáváme se zeleninovým salátem.

Tuňákový salát s avokádem

Do misky vložíme tuňáka v oleji (50 g). 200 g rajčat nakrájíme na malé kostky a přidáme 1 jarní cibulku nakrájenou na kolečka. Dále přidáme nadrobno nakrájenou malou červenou cibuli, 50 g na kostičky nakrájeného avokáda, 3 velké najemno nakrájené listy římského salátu, osolíme a vše řádně promícháme.

Čočkový salát s rajčaty

100 g sterilované čočky propláchneme studenou vodou a necháme okapat. V misce si připravíme základ ze lžíce olivového oleje, lžíce citronové šťávy, soli, petrželky a koriandru a vše promícháme. 30 g sušených rajčat nakrájíme na ⅓, 100 g okurky nakrájíme na kostičky. Přidáme čočku, sušená rajčata, okurky a vše dobře promícháme. Nakonec přidáme do salátu hrst baby špenátu.

Polévka ze žlutého hrachu

Na řepkovém oleji restujeme 5 min. 200 g žlutého hrachu, přidáme 200 g opláchnutých čtvrtek brambor a vše krátce orestujeme. Pak osolíme, přidáme nasekaný stroužek česneku a zalijeme vodou. Vaříme asi 20 min. do změknutí brambor a hrachu, přidáme lžíci citronové šťávy, lžičku olivového oleje a případně vodu. Vše ještě 2–3 min. povaříme a umixujeme do hladké krémové konzistence. Do polévky vmícháme lžíci nadrobno nakrájeného kopru, můžeme ještě dochutit solí a pepřem.

Tuňákový salát s fazolemi

Do misky vložíme tuňáka v oleji (50 g). 200 g rajčat nakrájíme na malé kostky a přidáme 1 jarní cibulku nakrájenou na kolečka. V misce si připravíme základ ze lžíce oleje (lze použít olej z tuňáka), lžíce citronové šťávy, soli, nakrájených lístků petrželky a vše promícháme. Do základu přidáme 150 g sterilovaných červených fazolí, tuňáka s rajčaty a jarní cibulkou a vše řádně promícháme.

Banánové palačinky

2 oloupané banány v misce rozmačkáme vidličkou na jemné pyré. Do misky přidáme 2 velká vejce, mletou skořici a rozmícháme. Na pánev vlijeme 2 lžíce řepkového oleje, zahřejeme a nalijeme sběračkou těsto. Palačinku pečeme asi 2 minuty z každé strany. Podáváme ozdobené strouhaným kokosem, nakrájeným ovocem a sekanými ořechy.

Ovesná kaše s jablkem

Do hrnce vložíme 75 g ovesných vloček, zalijeme 150 ml vody a necháme odstát, aby vločky nabobtnaly a změkly. Přidáme ½ nakrájeného jablka, 10 rozinek, osladíme čekankovým sirupem, ochutíme mletou skořicí a za stálého míchání 5 minut povaříme, aby kaše zhoustla.

Zeleninový krém

Na řepkovém oleji orestujeme nahrubo nakrájenou malou cibuli do zlatova, přidáme 150 g na čtvrtky oloupaných brambor a krátce orestujeme. Pak přidáme 50 g mrkve, 100 g květáku a 100 g celeru a znovu krátce orestujeme. Nyní přidáme druhou polovinu zeleniny, přidáme sůl, pepř, majoránku a zalijeme vodou. Vaříme asi 20 min. do změknutí surovin, umixujeme do hladké krémové konzistence, vodou upravíme objem polévky a ještě 2–3 min. povaříme. Podle potřeby ještě dochutíme solí, pepřem.

Cizrnovo-čočkový salát

100 g sterilované cizrny a 100 g čočky propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Do nerezové mísy připravíme základ ze lžíce olivového oleje, soli a pepře. Po rozmíchání přidáme 30 g tofu nakrájeného na kostičky a 30 g červené papriky nakrájené na kostičky. Přidáme 1 jarní cibulku nakrájenou na plátky, sterilovanou cizrnu, čočku a 5 g slunečnicových semínek. Vše opatrně promícháme. Přidáme listy zeleného salátu – polníček, ledový nebo římský.

Šťouchané brambory s tofu a kysaným zelím

50 g tofu nakrájíme na plátky, pokapeme citronem, opepříme a rychle orestujeme na oleji. Ve slupce uvaříme 3 střední brambory, oloupeme, do hrnce k bramborám přidáme tofu a 2 vrchovaté lžíce přirozeně zakysaného zelí (1/2 nakrájeného pórku). Pak směs s bramborami hrubě rozšťoucháme a podáváme se zeleninovým salátem.

Míchaná vejce s ovesnými vločkami

50 g ovesných vloček zalijeme studenou vodou a necháme stát přes noc. Oloupeme středně velkou cibuli a nasekáme ji nadrobno. Na řepkovém oleji cibuli osmahneme, přidáme vločky s trochou zbylé tekutiny a za stálého míchání podusíme. Potom zalijeme rozšlehanými, mírně osolenými vejci (2 ks) a mícháme do zhoustnutí. Podáváme posypané lžící nasekané pažitky a ozdobené půlkami baby rajčat a kolečky papriky.

Pečený losos na pórku se šťouchanými brambory

Nadrobno nakrájíme polovinu velkého pórku. Část pórku udusíme na pánvi na slunečnicovém oleji, na němž posléze opečeme 200 g lososa z obou stran a chvilku podusíme. Maso vyjmeme, na pánev vložíme 2 středně velké brambory uvařené ve slupce, oloupané a rozpůlené. Smícháme je se šťávou na pánvi, přidáme druhou polovinu nakrájeného pórku, brambory prošťoucháme. Nakonec na talíř přidáme pečeného lososa, kterého ozdobíme plátky citronu nebo limetky. Podáváme s rajčatovo-okurkovým salátem.

Mrkvová polévka se zázvorem a petrželkou

Na řepkovém oleji orestujeme nahrubo nakrájenou malou cibuli do zlatova, přidáme 200 g mrkve nakrájené na 3cm plátky a na cibuli orestujeme. Pak přidáme 15 g rozmixovaného zázvoru s vodou, přidáme zbylých 200 g nakrájené mrkve, osolíme, opepříme a zalijeme vodou. Vaříme asi 20 min. do změknutí mrkve, potom přidáme lžičku olivového oleje a ještě případně doplníme vodou. 2–3 min. povaříme a umixujeme do hladké krémové konzistence. Podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem, osladíme pár kapkami čekankového sirupu a nakonec polévku ozdobíme nasekanou petrželkou.

Cizrnový salát s olivami

100 g sterilované cizrny propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Do misky si připravíme základ z 50 g nakrájených okurek, 50 g nakrájených rajčat a 10 g nakrájených černých oliv. Přidáme okapanou cizrnu, sůl, pepř, nakrájenou petrželku, listy zeleného salátu – polníček, ledový nebo římský. Vše řádně promícháme.

Pečené květákové růžičky s bramborem

200 g jednotlivých, omytých a osušených květákových růžiček lehce osolíme, opepříme a namočíme v rozšlehaném vejci. Ve slupce uvaříme 2 střední brambory a po vychladnutí oloupeme. Pak poklademe růžičky a na plátky nakrájené brambory na plech a vložíme do trouby, kde je pečeme 15–20 min. při 170 °C. Podáváme se zeleninovou oblohou (nakrájená rajčata a papriky, rukola atd.).

Grilovaná máslová ryba s divokou rýží

V misce smíchejte utřený stroužek česneku, kurkumu, sůl a pepř. 150 g máslové ryby v koření obalte. V hlubší pánvi rozpalte slunečnicový olej a maso nejprve ze všech stran opečte. Pak rybu zakapejte citronovou šťávou, posypte nasekanou petrželkou a poduste doměkka. Maso podávejte přelité šťávou z pánve, s uvařenou divokou rýží (z 25 g rýže) a salátem.

Ovesné müsli s ořechy a rozinkami

Na pečicí plech nasypeme 75 g vloček, 20 g strouhaného kokosu, 25 g mletých ořechů, pokapeme lžičkou čekankového sirupu, 1 lžící slunečnicového oleje a 2 lžícemi teplé vody. Směs promícháme, rozprostřeme, pečeme v troubě při 170 °C a občas promícháme. Když müsli začne zlátnout, plech vytáhneme, posypeme lžící nastrouhané čokolády na vaření a 10 g rozinek.

Tomatová polévka

Na řepkovém oleji orestujeme nahrubo nakrájenou malou cibuli do zlatova, přidáme 75 g rajčat nakrájených na čtvrtky, 300 g drcených rajčat z konzervy a krátce orestujeme. Pak osolíme, osladíme čekankovým sirupem a zalijeme vodou asi 3 cm nad ingredience. Vaříme asi 20 min. do změknutí rajčat a umixujeme do hladké krémové konzistence. Podle potřeby ještě dochutíme solí, dosladíme a nakonec polévku ozdobíme lžičkou nasekané bazalky.

Nudličky z uzeného tofu na žampionech s rýží

V hrnci uvaříme asi 25 g rýže basmati. 50 g tofu osolíme, opepříme a pokrájíme na nudličky. Na pánvi zpěníme na slunečnicovém oleji ¼ nakrájené cibule a jakmile zesklovatí, přidáme tofu a 75 g na plátky pokrájených žampionů. Vše podusíme do měkka a podáváme s rýží ozdobenou nakrájenou petrželkou, pórkem, plátky rajčat a okurky.

Zapečené brokolicové růžičky s pečenými batátovými plátky

200 g jednotlivých, omytých a osušených květákových růžiček lehce osolíme, opepříme a namočíme v rozšlehaném vejci. 1 střední batát oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, spolu s růžičkami poklademe do malého pekáčku, zakapeme slunečnicovým olejem a pečeme v troubě 15–20 min. při 170 °C. Podáváme se zeleninovou oblohou (nakrájená rajčata a papriky, rukola atd.) nebo okurkovým salátem.

Pečená makrela se zeleninou a vařeným bramborem

Na slunečnicovém oleji zpěníme drobně nakrájenou ½ cibule, přidáme 200 g zmražené zeleninové směsi se zelenými fazolkami a po vyvaření vody směs do měkka udusíme. 200g okořeněný plátek rozmražené a osušené makrely prudce opečeme po obou stranách na slunečnicovém oleji, položíme na zeleninovou směs a pod pokličkou vše dusíme do měkka. Podáváme s 2 středními brambory vařenými ve slupce, které posypeme nadrobno nakrájenou lžící nasekané petrželky. Maso ozdobíme plátky nakrájeného citronu.

Čočkový salát s rajčaty

100 g sterilované čočky propláchneme studenou vodou a necháme okapat. V misce si připravíme základ ze lžíce olivového oleje, lžíce citronové šťávy, soli, lžičky nakrájené petrželky, lžičky čerstvého nasekaného koriandru a vše promícháme. 25 g rajčat nakrájíme na malé kostky. Do misky se základem přidáme čočku, rajčata a vše dobře promícháme.

Fazolová polévka s petrželkou

Na řepkovém oleji orestujeme nahrubo nakrájenou malou cibuli do zlatova, přidáme nadrobno nakrájenou malou chilli papričku, 200 g opláchnutých brambor nakrájených na kostky 2x2 cm a vše krátce orestujeme. Pak přidáme 100 g sterilovaných fazolí, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme asi 15 min. do změknutí brambor a fazolí. Dalších 100 g fazolí včetně nálevu umixujeme v nádobě, přidáme k polévce a vše ještě 2–3 min. povaříme. Podle potřeby dochutíme (sůl, chilli), aby polévka byla lehce pálivá.

Ovesná kaše s jablkem

Do hrnce vložíme 75 g ovesných vloček, zalijeme 150 ml vody a necháme odstát, aby vločky nabobtnaly a změkly. Přidáme ½ nakrájeného jablka, 10 rozinek, osladíme čekankovým sirupem, ochutíme mletou skořicí a za stálého míchání povaříme (5 min.), aby kaše zhoustla.

Pečená treska v zázvorové omáčce

Uvaříme ve slupce 2 střední brambory a oloupeme. Smícháme lžičku čekankového sirupu, lžíci sherry (nemusí být), nastrouhaný 1cm kousek zázvoru, lžičku sójové omáčky a sůl. 150g porci tresky naložíme do této marinády a necháme půl hodiny v chladničce. Opečeme rybu na slunečnicovém oleji dozlatova, přidáme marinádu a dusíme 15–20 minut. Brambory nahrubo šťoucháme se 2 lžícemi zázvorové omáčky a 1 lžící nasekané petrželky. Rybu ozdobíme plátky citronu. Podáváme se zeleninovým salátem.

Cizrnové těstoviny se zeleninou

Cibuli nakrájenou na kostičky krátce orestujeme na slunečnicovém oleji, přidáme 6 g žampionů a 5 g rajčatového pyré. 25 g červených fazolí z konzervy a 7 g kyselých okurek scedíme. Okurky a 20 g papriky nakrájíme na kostičky. Vše smícháme s uvařenými cizrnovými těstovinami (např. Bonduelle), pepřem a solí.

Plněné papriky s tempehem, rýže se lněným semínkem

Uvaříme 75 g brambor ve slupce, oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Vedle si na cibulce osmažíme 45 g uzeného tempehu a 30 g nahrubo nastrouhané mrkve, zakápneme shoyu, okořeníme česnekem a provensálským kořením. Směs důkladně promícháme s pokrájeným bramborem, aby se spojila. Směsí plníme světlé očištěné papriky. Na cibulovém základě osmažíme naplněné papriky (1ks na osobu), vyjmeme je a výpek zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme pasírovaná rajčata z konzervy a protlak, dosladíme rýžovým sirupem, přidáme nové koření a bobkový list a provaříme. Pokud třeba, omáčku zahustíme maizenou rozmíchanou ve studené vodě. Vyjmeme koření a omáčku promixujeme do hladka. Celozrnnou rýži propláchneme, zalijeme vodou v poměru 1 : 1,5, osolíme, přidáme lněné semínko a pozvolna vaříme, do vyvaření vody. Podáváme se zeleninovým salátem.

Karbanátky z červené řepy

21 g ovesných vloček zalijeme v misce malým množstvím vroucí vody – jen tak, aby neplavaly a nasákly vodu. Pak do nich nastrouháme 90 g syrové řepy. Přidáme ostatní přísady – 6 g mletého lněného semínka, 4 g lahůdkového droždí, olivový olej, provensálské koření, sůl a necháme asi 15 minut odstát, aby lněná moučka nasákla vodu. Dle potřeby těsto zahustíme ovesnou moukou, tak abychom mohli tvarovat vyšší placičky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 20 minut při 200 °C. V polovině času obrátíme. Můžeme postříkat olejem. Podáváme s vařeným bramborem sypaným jarní cibulkou a s mrkvovým salátem.

Míchaná vajíčka se špenátem

Tři vejce vyklepneme do misky a promícháme s trochou soli a pepře. Rozehřejeme pánev se lžičkou másla. Směs vlijeme na pánev a zasypeme dvěma hrstmi baby špenátu. Promícháváme od kraje pánve do středu; stačí půl minuty. Podáváme s nakrájenou mrkví a kedlubnou, případně bezlepkovým pečivem.

 

NABÍDKA UGO SALATERIÍ A FRESHBARŮ PRO ČISTÉ DNY  

 

Nabízíme produkty vhodné pro konzumaci během čistých dnů ve vybraných UGO Salateriích a Freshbarech. Najdete je označené speciální cenovkou.

 



Poučení v programu UGO Očistný půst

Složení UGO Očistného půstu

Přijímáme platební karty

UGO Očistný půst - prověřeno odborníky

Wellnesia - zdraví nás baví

GoPay
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.